Miten löytää hääkuvaaja

Miten valita hääkuvaaja

Ajatuksia

Hääkuvaajan etsinnässä ja valinnassa on monta seikkaa mitä kannattaa ottaa huomioon. Jotkut hääparit tietää tarkalleen minkälaisia hääkuvia haluaa. Toiset taas ei tiedä edes mistä aloittaa. Monet kuitenkin aloittaa googlettamalla “hääkuvaaja” ja [oma paikkakunta]. Näillä hakusanoilla voi selvitä ihan loppuun asti. Hääpari saa hyvän käsityksen oman paikkakunnan hääkuvaajista ja heidän hintatasostaan. Mutta pohditaan  hääkuvaajan valintaa hieman syvemmältä.

Hääkuvaajan valinnassa tärkein seikka on (yllätys, yllätys) hänen galleriassa olevat kuvat. Millä muulla kriteerillä voi hääkuvaajan valita? Kuvien jälkeen hääpari siirtyy hinnasto sivustolle ja selvittää sopiiko kuvaajan pyytämä palkkio parin hääbudjettiin. Hääkuvaajat saattaa pyytää koko päivän (n. 8 tunnin) kuvauksista 500€- 3000€ ja jopa enemmänkin. Hääbudjettia suunnitellessa yleensä varataan 10-20% kokonaissummasta hääkuvaajaan. Mutta kalliimpi kuvaaja ei aina takaa että kuvista tulee sen parempia. Kannattaa miettiä onko hääkuvaaja oikeasti taitava vai antaako hänen pyytämänsä palkkio vaan käsityksen siitä että hän on taitava.

Miten tiedän onko hääkuvaaja taitava? 

Taitava ja kokenut valokuvaaja ottaa varmasti teknisesti erittäin laadukkaita kuvia. Mutta hääparit jotka ei tiedä hölkäsen pöläystä valokuvauksesta ei välttämättä osaa erotella valokuvaajia heidän teknisten taitojen mukaan. Nämä hääparit eivät kuitenkaan ole täysin pulassa kuvaaja valinnassa. Hääkuvissa on yksi tärkeä seikka mikä painaa teknisesti taitavia otoksia enemmän. Nimittäin tunteet, tilanteet ja ne taianomaiset hetket jotka jokainen hääpari kokee heidän päivän aikana. Taitava hääkuvaaja osaa odottaa näitä hetkiä. Hän oikeassa paikassa oikeaan aikaan tallentamassa nämä hetket hääparin muistoksi.

 

Miksi hääkuvaus maksaa niin paljon?

Oletetaan että hääkuvaaja pyytää 1000€ koko päivän hääkuvauksista. Hän kuvaa valmistautumiset, vihkimisen, potretit ja hääjuhlat ja poistuu paikalta noin 8 tunnin jälkeen. Yhden päivän aikana kuvaaja saattaa ottaa n. 4000 kuvaa. Hän käy yksitellen läpi jokaisen kuvan ja valitsee näistä 500-800 parasta otosta. Ehkä mietit “4000 kuvaa ja vain 500 onnistunutta?” Kyllä. Juuri sen oikean hetken tallentaminen vaatii välillä sarjaräpsytystä. Kuvaaja saattaa myös ottaa samasta kohteesta monta kuvaa eri kulmista ja valitsee vasta jälkikäsittelyssä sen parhaimman. Kuvien karsinnassa saattaa mennä parikin tuntia. Karsinnan jälkeen kaikki 500-800 kuvaa käsitellään jollain tavalla. Itse käytän keskimäärin 5 minuuttia käsittelyyn per kuva. Nopeasti laskettuna työaikaa on jo kertynt n. 50 tuntia, joka tarkoittaa 20€ tuntipalkkaa, josta vielä vähennetään verot ja muut kulut. Puhumattakaan kuvaajan ammattikalustoon liittyvistä menoista/maksuista.

Haluamme hääkuvaajaksi opiskelijan tai tuttavan

Joskus hääbujetti ei salli ammattikuvaajan palkkaamista. Vaihtoehtoja tässä tapauksessa on muutama. Taitavan hääkuvaajan löytäminen käy hieman hankalammaksi mutta ei täysin mahdottomaksi. Yksi tapa on hakea valokuvausalan opiskelijaa. Hänellä on (toivottavasti) tekniikka hallussa mutta ei välttämättä silmää ja kokemusta olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Toinen vaihtoehto on perhetutun tai sukulaisen valokuvaharrastelijan palkkaaminen. Hänellä saattaa olla kokemusta 0-10 vuotta ja jopa ihan kelpo kamerakin. Kannattaa kuitenkin miettiä kuinka paljon itse voi vaatia tämän tason kuvaajalta. Saatta olla että kuvista ei mikään onnistu ja hääpari jää häävieraiden kuvien varalle.

Palkatessa ennestään tuntemattoman opiskelijan tai muun hääkuvausta tarjoavan henkilön kannattaa hieman tunnustella kuvaajan omia motiiveja ja pyrkimyksiä. Suositeltavaa olisi mielummin löytää kuvaaja joka on pyrkimässä hääkuvauksen ammattilaiseksi, kuin kuvaaja joka on extra keikan tarpeessa oman alansa työn lisäksi.

Jos hääbudjetti on tiukka, mutta hyvät kuvat ovat tärkeitä

Jotkut hääparit on hyvinkin tyytyväisiä pelkästään vieraiden ottamilla kuvilla, tai ei edes ollenkaan välitä kuvista. Hääkuvat on kuitenkin melkein ainoa muisto mikä hääparille jää päivästä. Nämä kuvat, jotka jää myös seuraavalle sukupolvelle, on tärkeitä ei vaan hääparille, mutta myös heidän läheisilleen.

Jos ja kun budjetti on tiukka voi hääkuvaajan palkata puoleksi päiväksi tai pelkästään potrettikuvauksiin. Hääkuvaajan palkkio laskisi tässä tapauksessa noin puolella. Jos kuvaaja palkataan puoleksi päiväksi ehtii hän kuvaamaan potretit, vihkimisen ja yleensä myös juhlan alkua. Tämän lisäksi voi hääpari pyytää vieraita ottamaan kuvia ja mahdollisesti myös laittamaan näitä Instagramiin ja tagata kuvat esim. #MattijaMaija2015. Näin vieraiden kuvat tallentuu näppärästi samaan paikkaan. Instagramkuvat voi helposti muuntaa hienoiksi polaroidkuviksi esim Inkifin kautta.

Inkify

SHARE
Related Posts
Featured
Hääkuvaajalle usein esitetyt kysymykset
Missäpäin kuvaat? Asun Helsingissä, mutta kuvaan myös Turku-Tampere-Pori-Hämeenlinna-akselilla. Jos häät ovat jossain muualla päin suomea tai ulkomailla, ota rohkeasti yhteyttä ja keksitään paras mahdollinen ratkaisu yhdessä! Me haluttais paljon mustavalkosia kuvia mutta möys värikuvat ovat kivoja.. Kivajuttu! Minulta saatte aina kaikki kuvat sekä värillisinä että mustavalkoisina. Missä muodossa toimitat kuvat? Toimitan kuvat USB-tikulla kahdessa eri JPG-kuvamuodossa. Kuvat toimitetaan korkeimmalla mahdollisella resoluutiolla tulostusta varten, sekä pienempänä some-ystävällisellä resoluutiolla, jotka ovat nopeammin ladattavissa ja jaetta ...
LUE LISÄÄ
Häiden valaistus
Häiden valaistus
Hääjuhlat, illanistujaiset, syntymäpäiväjuhlat. Juhlat kuin juhlat, valaistus luo tunnelman! Sama pätee myös valokuvauksessa. Ilman valoa ei kuvia. Valokuvaajana suosin itse aina luonnonvaloa keinotekoisen valon sijaan. Iltasin tämä ei tietenkään ole mahdollista, joten tässä hieman vinkkejä minkälaiset valot luo tunnelmaa, ja mitä valoja kannattaa välttää. Näitä vinkkejä ei kuitenkaan tarvitse seurata orjamaisesti, sillä taitava ja luova valokuvaaja osaa kuvata kaikenlaisessa valossa. Aamuvalmistelut Aamuvalmisteluissa luonnovaloa on kesäaikaan runsaasti. Kannattaa miettiä paikkaa jossa on suuret ikkunat ja vaaleat seinät jotta pehmeää valo ...
LUE LISÄÄ
Näin palkkaat hääkuvaajan
Miten löydän taitavan hääkuvaajan? Varmin tapa löytää hyvä ja luotettava hääkuvaaja on tuttujen kautta. Kysele tuntevatko he jonkun hyvä valokuvaajan, tai voivatko he suositella kuvaajaa jota he ovat itse käyttäneet. Viidakkorumpu on, kuten monilla muilla aloilla, hääkuvaajan tehokkain markkinointikanava. Toinen tapa on hakea Googlen kautta hääkuvaajaa. Ongelmaksi tulee erittäin runsas määrä osumia joiden läpikäyminen vie runsaasti aikaa. Jos tuttujen kautta ei ole löytynyt kuvaajaa suosittelisin seuraavaksi Facebookin "Häät kuviksi" ryhmää. Ryhmä on valokuvaajien sekä hääparien kohtaamispaikka, jossa hääpari voi pyytää tarjousta häihinsä, j ...
LUE LISÄÄ
UA-58554042-1