Hääjuhlat, illanistujaiset, syntymäpäiväjuhlat. Juhlat kuin juhlat, valaistus luo tunnelman! Sama pätee myös valokuvauksessa. Ilman valoa ei kuvia. Valokuvaajana suosin itse aina luonnonvaloa keinotekoisen valon sijaan. Iltasin tämä ei tietenkään ole mahdollista, joten tässä hieman vinkkejä minkälaiset valot luo tunnelmaa, ja mitä valoja kannattaa välttää. Näitä vinkkejä ei kuitenkaan tarvitse seurata orjamaisesti, sillä taitava ja luova valokuvaaja osaa kuvata kaikenlaisessa valossa.

Aamuvalmistelut

Aamuvalmisteluissa luonnovaloa on kesäaikaan runsaasti. Kannattaa miettiä paikkaa jossa on suuret ikkunat ja vaaleat seinät jotta pehmeää valoa riittää sisätiloissakin runsaasti ilman lisävaloja. Eri valolähteiden sekoittamista keskenään kannattaa välttää. Lamput ja luonnonvalo tuottaa eriväristä valoa jota silmä ei välttämättä havaitse, mutta valokuvissa se voi näkyä vihreenä, sinisenä, tai keltaisena valona riippuen minkälaisia valoja sekoittaa keskenään. Eri valolähteiden sekoittaminen (esim. luonnonvalon ja loisteputkivalon) voi luoda luonnottoman sävyisen ihon kuvattaville, jota kuvankäsittelyssä ei välttämättä ole mahdollista korjata.

Etsiessä paikkaa aamuvalmisteluille kannattaa hotellihuoneen, ja kauneussalongin lisäksi kurkata Airbnb:n sivuilta löytyiskö nättiä asuntoa edullisesti.

First look ja potretit

First look ja potrettikuvien suunnittelussa kannattaa harkita kuvauspaikkoja etenkin valon kannalta. Useimmat potrettikuvaukset suoritetaan ennen vihkimistä keskellä päivää. Kesällä auringonvalo klo. 11 ja 16 välillä luo erittäin kovia varjoja. Silmien ja nenän alle muodostuu tummia varjoja auringon ollessa suoraan pään päällä. Paikaksi kannattaa valita varjoinen paikka esim. puiden alla. Itse suosittelen hääparin varaaman illan hääjuhlista 10-15 minuuttia potrettikuville. Pari tuntia ennen auringonlaskua valo on pehmeetä ja lämminsävyistä. Siinä vasta tunnelman luoja!

Koita ennakoida kovan valon varalta mutta älä huolitse jos säämies ennustaa pilvistä säätä. Pilvet pehmentää varjoja, joten kuvauspaikkoja voi valita vapaammin.

Hääjuhlat

Häiden juhlatiloissa vietetään suurin osa hääpäivästä. Juhlatilaa on hyvä käydä katsomassa ilta-aikaan ennen häitä. Monessa juhlatilassa saattaa valaistus olla valmiiksi suunniteltu. Itse suosin luonnolisen näköistä lämmintä valoa, jota esim. hehkulamput tuottaa. Loisteputkia kannattaa vihreen valonsa takia välttää. Samoin kirkkaita katossa olevia spotteja, jotka luo kovia varjoja ihmisten nenän ja silmien alle.

Hehkulamput luo tunnelmaa lämpimän värinsä ansiosta
Hehkulamput luo tunnelmaa lämpimän värinsä ansiosta

Summa summarum

Panosta mielummin tunnelmalliseen valaistukseen kun koristeluun.

Vältä kirkasta kovaa valoa ulkona sekä juhlapaikassa.

Koita välttää eri valolähteiden sekoittamista.